La Sèrie Psiborn

La Psicòloga del Born, el Carvalho del segle XXI

En cada episodi de la sèrie PsiBorn, una trama curta a l’entorn d’una patum catalana, permet la lectura de cada episodi de manera individual i sense cap ordre establert en relació amb els altres. En cada cas, PsiBorn, haurà de treure’n l’entrellat mal recolzada pel seu recepcionista, en Sensat, amb el suport dels amants habituals en l’agenda de qui es defineix com a dona sexualment activa, sexualment activa i no convencional, envoltada de personatges que troben o es fan lloc en la Barcelona actual. Una Barcelona que gairebé no és Catalunya, però sense la qual aquesta tampoc no ho seria. El cap i casal que és capicausa, instigador, inductor, provocador. El sofregit de grandesa i campi qui pugui d’en Sagarra, que enmig de batalles eternes segueix alternant la rosa de foc amb l’entrompada al Passeig del Born.

Pel que fa a la condició autobiogràfica dels fets narrats

Tot té una base real. Trobareu escenes canviades de lloc, temps o adjudicades a un protagonista diferent; com a guia d’ús, assenyalarem que com més inversemblant sigui una situació, més s’ajusta aquesta a la realitat. La narració no és en primera persona, però tampoc omniscient, el narrador sap més coses que nosaltres, tanmateix no totes. S’apropa i s’allunya de l’escena segons li convé.

Pedra_Llamp_Centrat-ai-svg

Quan vaig començar la sèrie, pensava en els llibres de Georges Simenon a la biblioteca del meu pare, em vaig fer un tip de llegir-ne quan era petita. A través del comissari Maigret, Simenon ens conta històries policíaques però sobretot ens conta històries de persones, pobles i ciutats, petites històries que transcendeixen, ja que tracten temes universals.

Noèlia Arrotea

La Psicòloga del Born,
el Carvalho del segle XXI

Opus, sexe i rumba catalana:
benvinguts al Born
Compra el llibre
Referències literàries L’escriptor brasiler Luis Fernando Verissimo i la seva sèrie “L’Analista de Bagé” i Manuel Vázquez Montalbán i la seva sèrie sobre el detectiu Carvalho. Com seria actualment en Pepe Carvalho? Per començar, estem en temps d’immersió lingüística, l’escriptor d’origen gallec avui s’expressaria en català; el feminisme s’imposa, deixaria pas a una dona, professional amb estudis universitaris, podria ser una informàtica, també una psicòloga. La immigració espanyola ha estat substituïda per filipins, pakistanesos, magrebins o sud-americans com l’argentina Noèlia Arrotea. També, traslladaria el centre de gravetat des del vell Raval pintoresc d’en Carvalho, prostíbuls, droga, fins a un altre barri de Ciutat Vella, el Born, que ha agafat dinamisme i s’ha convertit en l’aparador internacional de Barcelona, sense perdre els prostíbuls i les drogues. Doncs, això, el Carvalho del segle XXI és La Psicòloga del Born i tots contents.

Psiborn ⓸

PsiBorn fa una interpretació lliure de les tècniques Gestalt, l’última tendència d’una psicologia aplicada que sovint funciona massa per modes. Cadira Buida, Constel·lacions Familiars, Coaching Wingwave. Amb un munt d’astracanades fa una reducció a l’absurd d’aquestes teràpies que reforcen l’autoestima i l’acceptació de qui és cadascú, com a condició necessària de qualsevol tractament.

Els negocis rutllen a casa de la psicòloga del Born, els calés arriben amb menys entrebancs i li agrada gastar-se’ls. Ha tingut la sort dels valents, també ha repartit cops de puny i puntades de peu a les canyelles quan ha calgut, que ha estat sovint. Està molt satisfeta del que ha aconseguit a Barcelona, on va arribar sense papers perseguint un futur i, potser també, un amor perdut.

Si bé hi ha qui es transforma quan es posa al volant, la psicòloga del Born condueix com viu. Ni en sap ni mai n’ha volgut aprendre. Fa els revolts quadrats i fa servir més sovint el clàxon que l’intermitent. Va sempre amb presses, decidida, no té por d’avançar, ni que sigui a cops de colze.

PsiBorn pot resultar una dona terriblement intimidant en el tracte consuetudinari, però, en canvi, dona molta confiança al llit. Es mulla copiosament i encadena sorollosos orgasmes vaginals amb relativa facilitat. Li agrada que es vegi la roba interior cara, amb transparències. La brusa, sempre per fora del pantaló negre, prou curta com perquè puguem admirar-li el cul, considerat de manera unànime com el seu punt fort. Els talons de les sabates, alts, una necessitat ineludible perquè cal estilitzar una figura que, tot i resultar atractiva, té tendència a arrodonir-se en excés.

Psiborn és la protagonista d’aquesta sèrie d’aventures, no sempre ben recolzada pel seu recepcionista, en Sensat.

Psiborn ⓷

Estem davant del tercer cas que ha d’afrontar la psicòloga argentina Noèlia Arrotea, especialitzada en teràpia Gestalt i amb consulta al Born, mal recolzada pel seu recepcionista Sensat.

La trama té lloc al voltant del Barça, quan un magnat de Singapur i la seva filla «influencer» intenten comprar el club, conxorxats amb una sèrie de talps valencians que mantenen infiltrats a les estructures de l’entitat blaugrana. A partir dels greus incidents que es produeixen al Camp Nou, ens introduïm en un món de corrupció al Port de Barcelona, clubs d’intercanvi de parelles, saunes gais i la interferència dels serveis d’intel·ligència espanyols. Com sempre, la visita a la consulta d’una persona propera al cas, farà que la Dra. Arrotea s’hi vegi involucrada.

També, participarem en un Coaching Wingwave a La Masia memorable per a la professió, que ens donarà moltes claus de cara a la resolució dels crims.

 


Aquest llibre està dedicat a la memòria de Carles Pidelaserra, el professor que no van tenir a les Escoles Virtèlia. Represaliat pel franquisme, fou privat de títol habilitant per donar classes oficialment. Tanmateix, a través de suplències clandestines quan faltava el titular de qualsevol matèria, es manifestà com el millor mestre de vida.

Psiborn ⓶

Estem davant del segon cas que ha d’afrontar la psicòloga argentina Noèlia Arrotea, especialitzada en teràpia Gestalt, mal recolzada pel seu recepcionista Sensat. En aquest volum, la trama s’inicia al Gran Teatre del Liceu, quan l’estrena de la temporada esdevé un cafarnaüm.

Trobarem un grup d’antics propietaris que el volen recuperar, una societat secreta impulsant la institució rival, obres d’art robades a Mèxic i prohoms barcelonins que, de ben segur, reconeixereu. Com sempre, la visita a la consulta d’una persona propera al cas, farà que la psicòloga s’hi vegi involucrada.

També, participarem en una Constel·lació Familiar memorable, cridada a esdevenir un referent dins de la professió, que ens donarà les claus per a la resolució dels crims.

Els protagonistes de la meva sèrie entronquen de manera intencionada, amb els arquetips de la comèdia de l’art. Podem identificar la Dra. Noèlia Arrotea amb la Colombina, els seus dots de malícia, una certa trapelleria i sentit pràctic, així com el seu recepcionista, en Sensat, fa sovint el contrapunt escènic de l’Arlequí, el criat embolicaire.

Tots portem una màscara i carreguem un personatge que dirigeix la nostra vida. L’ego és una màscara invisible, una protecció inconscient, un paper tan ben elaborat que nosaltres mateixos ens el creiem. Intentem mostrar allò que no som i ocultar el que no ens agrada, manipulant l’altre i mirant de satisfer les nostres necessitats.

La psicòloga del Born cavalca de nou. Aquesta doctora gestalt, sexualment hiperactiva, de xerrameca incontenible, de reaccions inesperades, envoltada de secundaris fascinants està cridada a ser la protagonista de la Barcelona literària, d’aquesta Barcelona de la crisi permanent de la primera meitat del segle XXI.

La ironia és el ritme que marca una acció constant, amb aquell punt de vodevil que ens acosta al ridícul de les obsessions banals dels nostres polítics, intel·lectuals i personatges convençuts de la seva alta influència en una ciutat i en un país incontrolable per naturalesa. En aquest context, no pot mancar l’ingredient màgic: una ironia amb accent de mala bava, un humor càustic, fusió catalano-argentina, entre fatalista i insurgent, entre autoindulgent i agnòstic.

Xavier Diez