La comicitat dins del gènere negre no és una novetat. Sovint l’humor permet als autors modular la truculència i afrontar la sordidesa del món que pretenen retratar. L’alegria de viure que traspuen les històries de @psiborn, és un recurs per descriure críticament la societat. Davant de figures com Carvalho, Montalbano, Kostas Kharitos o Brunetti, sibarites de la música, la lectura i la gastronomia, @psiborn no es queda enrere. Mal acompanyada per en Sensat, es mouen per Barcelona a punt per gaudir dels plaers de la vida. Respon al paradigma de l’antiheroïna. És de carn i ossos, marcadament humana, amb la qual els lectors es poden sentir plenament identificats. Una dona amb el seu bagatge de traumes i imperfeccions, amb qualitats més o menys maldestres. La literatura catalana n’és plena d’individus com la psicòloga del Born, que representen un paper important en la desmitificació del gènere i en la voluntat d’allunyar la ficció d’esquemes estereoptipats. La pràctica de l’humor brinda una expressió més lliure i un llenguatge espontani. Aquesta llibertat permet a @psiborn una mirada sorprenent i penetrant sobre la realitat de manera mordaç. La paròdia, la ironia i la sàtira, es converteixen en eines crítiques per descriure.
Les peripècies, sovint al límit de la legalitat, segueixen les passes dels protagonistes de la novel·la picaresca, obrint la porta per explorar els racons més foscos de la Catalunya contemporània i el seu cap i casal.
Aquesta comicitat que ens crida l’atenció, és una de les qualitats més notables dels llibres de @psiborn: són divertits i tenen la intenció de proporcionar entreteniment. I això, és aconseguit sense que l’humor afecti negativament la qualitat del text o el desenvolupament de la trama. Vivim en un país que té por de les idees incòmodes, dels discursos que marxen de la fila de la correcció, de llibres com els de @psiborn… Volem un país sense censura i sense censors!