El blog de Psiborn

Cultures

Amb la finalitat de fomentar la creativitat entre la comunitat fan de la psicòloga del Born, @psiborn, i celebrar l’esperit de Sant Jordi, vam convocar el I Concurs PsiBorn de Relats Sant Jordi 2024.

Les úniques condicions eren que el relat estigui escrit en català i tingui un màxim de 300 paraules, i que es valorará positivament que inclogui un parell de línies de diàleg entre la Noèlia i en Sensat. L’objectiu del concurs era promoure la llengua i la literatura catalana.

 

RELAT
Per Margarita Abella Mestanza

 

En Sensat i la Noèlia es remullaven els peus en el trencar de les onades de la platja davant el Xiringuito de l’Escrivà, a la Vil.la Olímpica. Ell li pregunta si algú et proposés un parell de dies al sud de França tu què diries? Convidada eh? Ella el va veure venir i com a resposta li va etzibar una remullada sonora amb el peu. El dia acompanyava i van riure. De tota manera no estaven sols.

Mes amunt dues criatures feien un castell de sorra, parlaven un català acabat d’aprendre, d’escola, i al costat, dues mares sota un parasol tapades de dalt a baix. Els pares lluïen uns banyadors ajustats i observen tothom al seu voltant. 

Amb la tovallola jo jeia aprop i m’endinsava en un llibre que m’acabava d’arribar de Sagàs, una llibreria de vell, amb una dedicatòria de l’autor a la primera pàgina. «Sobirania o submissió». Suggerent i actual. I l’autor una persona estimada, Aureli Argemí, de Sabadell i nascut l’any 1936. Aquest llibre recull la seva tasca al CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques). 

No desdeia gens amb les criatures fent un castell de sorra. Ni amb les mares sota una muntanya de capes de roba. No diria el mateix dels pares. Amb les mirades dominant la platja i sucant a tots els plats. Hi ha mirades que incomoden i ells amb ulls foscos, incomodaven. 

El llibre es sublim. Un regal. Pàgina 114, Paper de les nacions sense Estat. Això ho tinc en el meu Whatsapp. “Visc en una nació sense Estat”. La gent hi som, els polítics no tant. Es comprometen i no fan. Però el meu autor diu: “es a l’interior de les nacions sense Estat que es troba el cultiu de l’Europa de les Nacions.”

En tots els llibres de la Sèrie Psiborn

Enviament gratuït